Financiële, juridische en ethische aspecten
Ook al zijn financiële zekerheid en juridische bescherming belangrijke aspecten, het welzijn van de persoon met dementie zal vooral afhangen van de mate van begeleiding en de manier waarop we omgaan met deze mensen.
“Indien de volwassene aan de bejaarde elke mogelijkheid op communicatie weigert door hem de woorden en gebaren te ontnemen, zal deze zich in zichzelf keren, het praten verleren en wegglijden uit het menselijke bestaan”. Simone de Beauvoir
De evolutie van de ziekte bij een persoon met dementie is moeilijk te voorspellen. Maar u moet natuurlijk onder ogen zien dat u op een bepaald moment misschien niet meer in staat zal zijn om met de gewenste helderheid van geest uit te drukken wat u wil en keuzes te maken op persoonlijk, juridisch, ethisch en financieel vlak bijvoorbeeld. Er bestaan een aantal wettelijke beschikkingen die waarborgen dat uw wil wordt gerespecteerd, en er bestaan ook beschermingsmaatregelen.
Een mensenleven hangt aan elkaar van beslissingen. Sommige volwassenen kunnen die niet (meer) alleen nemen en moeten daarbij worden geholpen. De wetgever voorziet hiervoor vanaf 1 september 2014 een nieuwe en enige beschermingsregeling. De klemtoon ligt daarbij op het actief betrekken van de persoon in kwestie.
Vooral het uitgangspunt is veranderd: mensen, ook met een beperking, van welke aard ook, moeten hun leven kunnen blijven leiden. De nieuwe wet vertrekt daarom van hun mogelijkheden: wat kunnen ze nog zelf beslissen, bij welke beslissingen hebben ze hulp nodig, welke beslissingen worden beter in hun plaats genomen?
Op basis van deze vragen kan door middel van een lastgeving of met behulp van een bewindvoerder een beschermingsregeling op maat worden ontworpen, die zo weinig mogelijk ingrijpt in hun leven en hen zoveel mogelijk autonomie geeft. De voorkeur gaat daarbij, meer dan vroeger het geval was, uit naar een regeling zonder tussenkomst van de rechter, ook buitengerechtelijke bescherming genoemd.
De beschermde persoon en zijn familie kunnen dus zelf mee bepalen hoe de beschermingsregeling er zou moeten uitzien. De bewindvoerders en de vrederechters zullen nog meer rekening houden met en vragen naar de mening van de beschermde persoon of zijn vertrouwenspersoon.
Het nieuw beschermingsstatuut is gebaseerd op het oude statuut van het voorlopig bewind. De vier bestaande beschermingsstatuten worden afgeschaft en in het nieuwe statuut opgenomen. Ook de buitengerechtelijke bescherming krijgt een wettelijk kader.[1]
Sinds 2002 bestaat er een wet op de patiëntenrechten. In die wet staat dat je de volgende rechten hebt:
- recht op kwaliteitsvolle zorg;
- recht op vrije keuze van beroepsbeoefenaar;
- recht op informatie over je gezondheidstoestand;
- recht op vrije toestemming met een behandeling;
- recht op inzage en afschrift van je patiëntendossier;
- recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer;
- recht om klacht neer te leggen;
- recht op informatie over verzekeringsdekking en vergunnings- of registratiestatus van de zorgverstrekker;
- recht op pijnbestrijding.
[1] Bron: http://justitie.belgium.be/nl/nieuws/persberichten/news_pers_2014-09_01.jsp, 20 april 2015.
In dit deel schetsen we enkel de krachtlijnen van de wetgeving, zonder echter te pogen van volledig te zijn.(aan te klikken)
Uitkeringen en tegemoetkomingen
Regelen van de erfenis
Bewindvoering
Zorgvolmacht
Terug naar menu