Hier klikken om te bewerken.
Thuiszorg
inhoud :
a) thuisverpleging
b) gezinszorg en aanvullende thuiszorg
c) maaltijdbezorging
d) oppasdienst
e) poetsdienst
f) klusjesdienst
g) hulpmiddelen
h) woningaanpassingen
i) nachtzorg
Thuiszorg omvat een breed gamma van uiteenlopende vormen van hulp- en dienstverlening. Thuiszorg vormt een aanvulling op de professionele hulp en op de hulp van mantelzorgers. De doelstelling van die hulp- en dienstverlening is dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, en daar verzorgd kunnen worden. Thuiszorg wil er ook voor zorgen dat mensen (sneller) naar huis kunnen terugkeren, bijvoorbeeld na een opname in het ziekenhuis, om daar verdere hulp te krijgen. Thuiszorg is er voor iedereen: jong of oud, gezinnen met kinderen of alleenstaande ouderen,...
Er is in Vlaanderen een ruim en divers aanbod aan voorzieningen die verschillende vormen van verzorging en hulp bij de mensen thuis aanbieden. Dat gaat van hulp bij het huishouden tot lichaamsverzorging en verpleegkundige zorg.
Om het telefoonnummer of adres te bekomen van een thuiszorgdienst, volstaat het zich te richten tot de sociale dienst van het ziekenfonds of tot het OCMW. Wij bieden hier een overzicht dat ook is terug te vinden op de website van het Vlaams agentschap zorg en gezondheid: http://www.zorg-en-gezondheid.be/Zorgaanbod/.
a) Dienst voor thuisverpleging
De verzorging ( voorgeschreven door de huisarts) door een thuisverpleegkundige omvat, één of tweemaal per dag naargelang de situatie, het wassen van de persoon met dementie, de hygiënische zorg en alle andere noodzakelijke prestaties zoals het leggen van verbanden, het geven van injecties, enz.
We blijven benadrukken dat de bijstand, de hulp van een arts, een verpleegkundige of van familie een belangrijke psychologische steun betekent voor de mantelzorger.
Een dienst voor thuisverpleging staat in voor de kwaliteit, samenwerking en continuïteit van thuisverplegers. Een dienst groepeert een aantal thuisverpleegkundigen, die ofwel als werknemer voor de dienst zelf werken, ofwel als zelfstandige met de dienst samenwerken. Zo werken die verpleegkundigen beter met elkaar samen en kunnen ze elkaar helpen of afwisselen waar nodig. Thuisverpleging gebeurt door verpleegkundigen. Een verpleegkundige kan medicijnen of inspuitingen toedienen, wonden verzorgen, palliatieve zorgen verlenen enz. Naast verpleegkundige zorg hebben de verpleegkundigen ook aandacht voor gezins- en sociale omstandigheden. Ze helpen de mensen thuis ook met preventie, gezondheidsvoorlichting en -opvoeding.
Thuisverpleging is gericht op personen die verpleging nodig hebben, bijvoorbeeld nadat ze uit het ziekenhuis ontslagen zijn of herstellen van een ongeluk of aandoening. Door de verpleging aan huis te bieden, kan de thuisverpleging ervoor zorgen dat een persoon sneller het ziekenhuis kan verlaten of niet telkens naar zijn huisarts of andere zorgverlener moet stappen. Thuisverpleegkundigen komen op voorschrift van de dokter langs om verpleegkundige zorgen toe te dienen. Naar gelang de graad van zorgbehoevendheid wordt bepaald hoe vaak de verpleegkundige langskomt.[1]
Thuisverpleging wordt gefinancierd door de ziekteverzekering (de ziekenfondsen) volgens een forfait dat varieert naargelang de ernst van de zorgbehoevendheid van de cliënt.
Normaal gezien dekt dit forfait alle verpleegkundige zorgen. Deze zijn in principe gratis, maar toch wordt aan de patiënt een extra bijdrage gevraagd voor bepaalde onafhankelijke verpleegdiensten.
Voor een totaalpakket kunt u o.a. terecht bij :
Familiehulp - Greesstraat 11- 2200 Herentals - 014 28 32 20
Dienst Thuisverpleging : Van Dyck - Dompel 27 - 2200 Herentals - 0477-59 31 68
Dienst Thuisverpleging : Wit-Gele Kruis - Nonnenstraat 12 bus 1 - 2200 Herentals - 014-21 22 36
Thuisverpleging De Voorzorg - Team Herentals - Molenstraat 3 - 2270 Herenthout - 03-740 30 75
Thuisverpleging Helsen Daniëlle - Vogelzang 4 - 2200 Herentals - 014 22 50 90
Thuisverpleging Verbinnen-Peeters - Zonnebloemstraat 9 - Olen - 014 23 74 49
Thuisverpleging Peeters - Korte Waterstraat 14 - Olen - 0497 92 47 14
Thuisverpleging wordt gefinancierd door de ziekteverzekering (de ziekenfondsen) volgens een forfait dat varieert naargelang de ernst van de zorgbehoevendheid van de cliënt.
Een overzicht van de andere adressen van erkende diensten voor thuisverpleging kan men vinden op de website:
https://www.zorg-en-gezondheid.be/adressen_diensten_voor_thuisverpleging/
De sociale diensten van het ziekenfonds, de regionale dienstencentra, het OCMW kunnen eveneens een overzicht geven van de diensten voor thuisverpleging in de streek.
Indien men een zelfstandige verpleegkundige zoekt, kan men terecht op de website www.verplegingthuis.be of in de Gouden Gids onder de rubriek: ‘verpleging aan huis’.
b) Dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg.
Een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg stuurt iemand bij u thuis langs voor:
· gezinszorg. Dat houdt o.a. in:
o persoonsverzorging (wassen, aankleden, verzorging, enz.);
o hulp in het huishouden (koken, wassen en strijken, enz.);
o psychosociale en pedagogische ondersteuning en begeleiding (gezelschap, aanspreekpunt, doorverwijzen naar andere zorgverleners, enz.);
o in beperkte mate ook hulp bij het schoonmaken van uw huis.
· aanvullende thuiszorg. Dat houdt o.a. in:
o de schoonmaak van uw huis (poetsen, stof afnemen en stofzuigen, enz.);
o bij sommige diensten kunt u ook oppashulp krijgen (gezelschap, toezicht bij afwezigheid of ter ondersteuning van de mantelzorg);
o sommige diensten kunnen ook helpen bij het uitvoeren van karweitjes (kleine reparaties, schilderen of behangen, enz.).
In de regio o.a.: Welzijnszorg Kempen (een vereniging van 27 OCMW’s uit het arrondissement Turnhout waarbij ook het OCMW van Herentals participeert)
http://www.welzijnszorgkempen.be - Dr. Van De Perrestraat 218 Bus: A, - 2440 Geel
De dienst voor gezinszorg biedt aangepaste huishoudelijke en verzorgende hulp wanneer de aanvrager dat zelf niet meer kan. De dienst is niet specifiek gericht op personen met dementie maar zij kunnen er zeker ook terecht.
Er zijn nog andere private en publieke organisaties die een dienst aanbieden voor gezinszorg: SOWEL, Familiehulp, familiezorg, Landelijke thuiszorg, Solidariteit voor het Gezin, Onafhankelijke thuiszorg, Thuishulp van de Voorzorg, en andere.
De bijdrage die men moet betalen is afhankelijk van het inkomen.
Te Herentals o.a.
Sociaal Centrum - Dienst voor Gezinszorg en Poetsdienst , Molenvest 6 - 2200 Herentals
- Telefoon: 014 21 74 56- Telefoon: 03 491 86 55- E-mail: [email protected] - Website: www.vnz.be
OCMW Herentals - Dienst gezinszorg , Nederij 133A - 2200 Herentals
- Telefoon: 014 24 66 66- Fax: 014 24 66 61- E-mail: [email protected] - Website: www.ocmwheretals.be
Familiehulp - Zorgregio Herentals - Gezinszorg, Greesstraat 11c - 2200 Herentals
- Telefoon: 014 28 32 20- Fax: 014 28 32 49- E-mail: [email protected] -ebsite: www.familiehulp.be
Voor meer informatie: http://www:zorg-en-gezondheid.be/adressen_gezinszorg.aspx
c) Dienst voor maaltijdbezorging:
Ouderen of personen met een handicap die niet meer zelf kunnen koken, kunnen gebruik maken van de dienst warme maaltijden van o.a. het OCMW van Herentals, diensten voor gezinszorg, rusthuizen,…
Elke dienst hanteert zijn eigen prijzen.
In Herentals kunt U warme maaltijden bestellen in o.a. het dienstencentrum 't Convent, Begijnhof 17, 2200 Herentals.
Open elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 u. Tel : 014-28 20 00
d) Dienst voor assistentie (oppasdienst):
Deze oppasdienst verzekert bij de persoon met dementie aanwezigheid en toezicht op zijn veiligheid en comfort en bestaat meestal uit vrijwilligers die (hetzij overdag, hetzij ’s nachts) aan huis komen en de persoon met dementie gezelschap houden, toezicht houden en helpen bij eenvoudige zorgtaken.
De dienst coördineert de vraag en het aanbod: als u oppashulp wilt, gaat u dus naar zo’n dienst, en die zorgt er dan voor dat er een vrijwilliger bij u thuis komt
U betaalt alleen een onkostenvergoeding aan de dienst voor oppashulp. Aan de vrijwilliger zelf hoeft u niets te betalen. Een dienst voor oppashulp mag in 2015 maximaal 2,71 euro per uur oppashulp als onkostenvergoeding vragen aan u.
We verwijzen o.a. naar de ziekenfondsen, de Gezinsbond, diensten voor gezinszorg, verpleegkundige diensten, het OCMW, …
Bv. Dienst voor oppashulp – Landelijke Thuiszorg – Nonnenstraat 12 bus 2 – Herentals – 014 86 11 88
Hieronder vindt u, gegroepeerd per provincie, de adressen en contactgegevens van de erkende diensten voor oppashulp in het Vlaamse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Die diensten zijn erkend door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
- adressen diensten voor oppashulp in Antwerpen (PDF, 19 kB)
- adressen diensten voor oppashulp in Brussel (PDF, 11 kB)
- adressen diensten voor oppashulp in Limburg (PDF, 16 kB)
- adressen diensten voor oppashulp in Oost-Vlaanderen (PDF, 21 kB)
- adressen diensten voor oppashulp in Vlaams-Brabant (PDF, 15 kB)
- adressen diensten voor oppashulp in West-Vlaanderen (PDF, 18 kB)
e) Poetsdienst
De medewerkers van de poetsdienst van o.a. OCMW, mutualiteiten, e.a. diensten voor gezinszorg kunnen ingeschakeld worden voor het normale (twee-) wekelijkse onderhoud van de woning. Je kan voor deze dienstverlening ook gebruik maken van dienstencheques.
In Herentals kunt U poetshulp bestellen in o.a. het dienstencentrum 't Convent, Begijnhof 17, 2200 Herentals. Open elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 u. Tel : 014-28 20 00
f) Klusjesdienst / karweidienst:
De medewerkers van deze dienst worden ingeschakeld voor kleine herstellingen, kleine woonaanpassingen, beperkt schilder- en behangwerk en tuinonderhoud.
Te Herentals o.a. de klus-en Verhuisdienst van de Kringwinkel Zuiderkempen
- De sociale dienst van het OCMW vind je in de Nederrij 133a. Openingsuren: alle werkdagen tussen 09.00 en 11.45 uur en maandagavond tussen 18.00 en 19.00 uur.
Tel. 014-24 66 66 – [email protected]
- Kringwinkel Zuiderkempen: tel. 014-22 15 38 of [email protected]
g) woningaanpassing
Voor senioren, minder mobiele personen en rolstoelgebruikers is het heel belangrijk dat hun woning is aangepast aan hun situatie. Er bestaat een premie voor de aanpassing van je eigen huis, maar in Herentals kun je ook aangepaste woningen huren of kopen.
PREMIE VOOR AANPASSING WONING
Dit is een premie voor gezinnen waarvan minstens één gezinslid ouder is dan 65 jaar. Het moet gaan om aanpassingen die nodig zijn om je woning beter toegankelijk te maken.
Voorbeelden zijn:
· een traplift installeren
· deuropeningen verbreden
· niveauverschillen wegwerken
· sanitair aanpassen,...
Vraag alle informatie op vóór je begint met de verbouwingen bij Agentschap Wonen - Vlaanderen, Lange Kievitstraat 111 - 113 bus 54, 2018 Antwerpen, tel. 03-224 61 16.
Meer info op www.wonenvlaanderen.be/premies
ADVIES VOOR AANPASSING WONING
Ergotherapeuten (verbonden aan de mutualiteit voor personen jonger dan 65 jaar en verbonden aan het lokaal dienstencentrum voor personen ouder dan 65 jaar) geven gratis en vrijblijvend woonadvies over kleine en/of grote aanpassingen aan huis.
- www.thuiswonenmetdementie.nl: plannen maken voor aanpassingen in huis
- Per gemeente: woonambtenaar: kennis over premies
Deze subsidie moet je aanvragen via de Landelijke Thuiszorg op nummer 016-24 20 68.
www.landelijkethuiszorg.be.
AANGEPASTE HUURWONINGEN
In Herentals kun je huizen of appartementen huren die aangepast zijn voor minder mobiele personen en rolstoelgebruikers:
- NV Eigen Haard verhuurt 16 woningen/appartementen voor rolstoelgebruikers en heeft ook aangepaste huizen en appartementen voor ouderen en minder mobiele personen. Eigen Haard, Augustijnenlaan 28/6 in Herentals. Tel. 014-85 98 00 Zij werken met een inschrijvingslijst en houden rekening met je inkomen tot 3 jaar voor de aanvraag.
- OCMW Herentals verhuurt 54 woningen voor senioren.Het zijn gelijkvloerse woningen, maar ze zijn niet aangepast voor rolstoelgebruikers.
h) Nachtzorg
Nachtzorg is een pluralistisch initiatief. Het is opgestart in Antwerpen, en ondertussen werkzaam in heel de provincie Antwerpen, de arrondissementen Leuven, Halle-Vilvoorde, Tervuren en Brussels Hoofdstedelijk gewest
Wie: De zorgbehoevende bevindt zich in een palliatieve situatie, heeft een vorm van dementie of lijdt aan een langdurige chronische ziekte.
Wat:
- Nachtzorg: thuis tijdens de nacht met verzorgenden of hulpverlening tijdens de nacht met oproepbare verpleegkundigen
- Nachtoppas: thuis tijdens de nacht met opgeleide vrijwilligers
- Nachthotel: tijdelijke nachtzorg in een residentiële of palliatieve voorziening
- Ondersteuning door Palliatieve Hulpverlening Antwerpen
- Combinatie van bovenstaande hulpverlening
Kostprijs 01.01.14
De zorgbehoevende of zijn omgeving betaalt 25,00 € per nacht. De nachtzorg begint om 22.00 en eindigt om 7.00.
In functie van de vraag streven wij naar 2 à 3 momenten per week te bieden.
Waar : Nachtzorg Kempen -Greesstraat 11c-2200 Herentals-tel:014 28 32 32- e-mail: [email protected]
Terug naar menu