Vormen van dementie
Dementie is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij meerdere stoornissen in het cognitief functioneren samen optreden. Cognitieve functies zijn onder meer: het geheugen, het leervermogen, het taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen. Doorgaans is een dementie chronisch en progressief van karakter. Geheugenverlies staat meestal op de voorgrond, maar dat is niet bij alle vormen zo. De stemming, persoonlijkheid en het gedrag kunnen ook veranderen. Welke symptomen er precies optreden wordt bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen. De stoornissen hangen dus af van de oorzaak van de dementie. Er zijn veel verschillende oorzaken van dementie, maar de meest voorkomende zijn de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, vasculaire dementie en dementie bij de ziekte van Parkinson. Er wordt pas van dementie gesproken als de stoornissen in het denken, de stemming en het gedrag zo ernstig zijn, dat iemand wordt beperkt in zijn algemeen dagelijks functioneren.
Dementie is dus de verzamelnaam die wij gebruiken om het proces van een 60-tal verschillende ziekten te omschrijven zoals o.a. (aan te klikken voor meer info)
de ziekte van Alzheimer, is een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen niet langer functioneren. De toenemende geheugenproblemen hebben een grote weerslag op het dagelijks functioneren. De lichamelijke en mentale functies van de persoon met Alzheimer vallen geleidelijk aan weg. Dit is de meest voorkomende vorm van dementie.
vasculaire dementie, De tweede meest voorkomende vorm is de vasculaire dementie. Bij deze vorm van dementie sterven bepaalde hersengebieden af door één of meerdere herseninfarcten of hersenbloedingen. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar het infarct die dementie veroorzaken of de bloeding plaatsvond. Bij deze aandoening treedt het dementiebeeld zeer plots op en de persoon gaat sprongsgewijs achteruit
frontotemporale dementie : Bij frontotemporale dementie gaat de werking van hersencellen verloren in het voorste gedeelte van de hersenen (de voorhoofdkwab). Frequente symptomen zijn opvallende gedragsveranderingen, sociale desoriëntatie, geheugenstoornissen, taalstoornissen, ontremd gedrag en spraakstoornissen. Deze dementie wordt ook wel de ziekte van Pick genoemd. Ze komt vaak voor op vrij jonge leeftijd, tussen 40 en 60 jaar
Lewy body dementie : Volgens recente studies wordt Lewy body dementie beschouwd als de derde meest voorkomende oorzaak van dementie. Lewy bodies zijn eiwitopstapelingen in de hersenen. Het zijn schijfjes met een lichte ring die op verschillende plaatsen in de hersenen kunnen voor- komen. Lewy body dementie wordt vaak verward met de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Mogelijke symptomen zijn visuele hallucinaties, verschillen in functioneren van dag tot dag, stijfheid, opvallend trage bewegingen, enzovoort. De eerste symptomen kunnen optreden tussen het 50ste en het 80ste levensjaar. De levensverwachting vanaf het ontstaan van de symptomen is 6 tot 12 jaar
en ....Zeldzamere vormen van dementie kunnen ontstaan door de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, de ziekte van Korsakoff, tumoren, hersentrauma’s
Jongdementie
Dementie ontstaat meestal op latere leeftijd. Toch kunnen ook jongere mensen ermee te maken krijgen. We spreken van jongdementie als de symptomen van dementie zich voor de leeftijd van 65 jaar voordoen.
Jongdementie wordt veroorzaakt door dezelfde vormen van dementie .als hierboven maar de twee belangrijkste oorzaken van jongdementie zijn de ziekte van Alzheimer (gekenmerkt door geheugenproblemen) en frontotemporale dementie (gekenmerkt door gedragsproblemen en/of taalstoornissen). Het valt op dat personen met jongdementie sneller achteruitgaan.Dementie op jonge leeftijd is vaak nog moeilijker te accepteren. De persoon heeft meestal een gezin, een baan, hobby’s en een grote vriendenkring. Ook de partner heeft een reeks verplichtingen in het leven, waardoor het risico veel groter is dat de persoon met dementie geïsoleerd raakt.
Jongdementie kan ook financiële gevolgen hebben voor het gezin. De persoon met dementie is dan meestal in ziekteverlof en heeft hierdoor een veel kleiner inkomen. De kosten voor zorg en medicatie kunnen bovendien hoog oplopen.
Vaak wordt bij jongdementie te laat een diagnose gesteld omdat de kenmerken van de aandoening niet zo typisch zijn. Dit zorgt ervoor dat er niet op tijd een gepaste behandeling komt en dat de persoon en zijn mantelzorger niet goed of onvoldoende worden begeleid. Dat leidt vaak tot familiale problemen en soms zelfs tot echtscheidingen.